RSS Feed

Rasismul te face rău și urât!

vezi toate articolele de
19 Mar 2014 la 10:48 333 comentarii 490 vizualizari.

(cel puțin în ochii mei)

Am văzut aseară un film făcut în Ungaria în care era prezentat procesul unor indivizi de extremă dreapta care într-o noapte au ucis șase oameni (bărbați, femei și copii) pentru că erau romi! Filmul se numește “Judgment in Hungary„ și inevitabil m-am gândit la o prezentare de la facultate în care fix despre asta am vorbit. Le-am povestit colegilor despre crimele motivate de rasism. Le-am arătat un filmuleț despre Rwanda și le-am povestit treaba din Ungaria. Recunosc faptul că mă așteptam ca lumea să fie uimită sau, în cel mai rău caz, nepăsătoare. Aș fi putut să jur că în mediul academic nu o să aud că sterilizarea femeilor rome nu-i o idee așa de rea…ah! Și că „Hitler nu a fost chiar nebun când a vrut să extermine evreii și țiganii”. Măcar la nivel de discurs m-am așteptat la toleranță.

Cum, necum, discuția a ajuns la comunitatea de romi de la Fântânele și cum ei fac numa’ nenorociri și că nu-i poate pedepsi nimeni pentru că nu au acte și, teoretic, ei nu există. Păi în afară de faptul că fac nasoale la altceva vă mai gândiți? Vă gândiți la ce acces nu au la educație? La ce acces nu au la sistemul medical? La ce acces nu au la sistemul de asistență și protecție socială? La faptul că se nasc și mor uitați de lume și neînțeleși de nimeni? La faptul că SUNT OAMENI, oameni ca mine și ca tine și ca mama ta și ca fratele tău? Oameni care fac parte dintr-o categorie socială defavorizată și a căror etnie e complet irelevantă.

Toată lumea se sperie de clanurile de romi, da’ de clanurile de români nu se sperie nimeni? Încerc să-mi amintesc atrocități pe care să le săvârșească exclusiv romii și nu-mi vine absolut nimic în minte! Poate pentru că eu nu mă raportez la ei ca la ceva special, poate de asta nu am reținut acte comise exclusiv de ei. Țin minte atrocități săvârșite de oameni, nu de romi, turci, negrii și mai știu eu ce categorii bune de discriminat mai regurgitează mințile înguste.

Faptul că te naști alb sau negru nu-i alegerea ta, nu-i un merit al tău, nu-i motiv de mândrie sau vinovăție și nu te face nici superior, nici inferior altora.

Sfârșesc acum cu monologul, dar o să revin asupra lui pentru că sunt multe de spus pe tema asta.

Mai multe pe http://alinasalavarinblog.wordpress.com/

P.S. Ura naște ură!

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 333 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Am fost numită ecofeministă în repetate rânduri și îmi asum această etichetă, ba chiar... sunt mândră de ea și am o slăbiciune pentru pisici. Ah! Și sunt studentă la FJSC  dar o să-mi treacă anul acesta :)
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!