RSS Feed

Top 8 filme cu și despre campanii electorale în ajun de tur decisiv al ALEGERILOR 2014

vezi toate articolele de
14 Nov 2014 la 08:00 26 comentarii 1895 vizualizari.

Am făcut o selecție cu cele mai bune filme cu și despre alegeri de văzut în ultimele zile ale unei săptămâni isterice (sau istorice, încă nu mi-e chiar clar) de campanie pentru alegerea președintelui României în 2014. Sper să vă placă.

1. Încep lista cu un clasic – Citizen Kane (1941) Regia: Orson Welles Distribuția: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Everett Sloane

Un film despre moguli-politică și alegeri. Și singurătate pentru că cetățeanul Kane, cu toată averea și puterea pe care le dobândește, moare singur. Nu e un film ușor de digerat deși, din punctul meu de vedere, e un film ușor de urmărit și asta contrar faptului că a fost lansat în urmă cu peste șapte decenii. Nu vă lăsați intimidați de faptul că a fost preferat mai degrabă de critici decât de public. Campania lui Charles Kane pentru funcția de guvernator debutează cu un scandal sexual înscenat de contracandidatul său. Pentru a mai salva ceva din voturi, Kane publică în ziarul său cum a fost înfrânt de fapt de sistemul de fraudare a voturilor. Într-o discuție cu prietenul său cel mai bun – Leland Jedediah, învins de contracandidat și supărat pe rezultatul votului, Kane refuză să înțeleagă în continuare unde a greșit și în loc să-și revizuiască propria atitudine arogantă îi desconsideră pe oameni pentru că nu l-au votat.

- Vorbești despre oameni de parcă ți-ar aparține, doamne! Mereu ai vorbit despre drepturile lor, despre cum le-ai da libertatea ca un fel de recompensă pentru serviciile pe care ți le-au făcut. Îți amintești muncitorii?

- M-aș îmbăta și eu Jedediah dacă asta ar duce la ceva bun.

- N-ar fi de niciun folos. Și-apoi tu nu te îmbeți niciodată. Obișnuiai să scrii mult despre muncitori. Acum s-au transformat în ceva ce se numește organizație muncitorească. Nu-ți va plăcea deloc când îți vei da seama că asta înseamnă că muncitorii așteaptă să-și primească drepturile care li se cuvin – nu sub formă de cadou din partea ta. Când protejații tăi lipsiți de privilegii se vor organiza cu toții… oh doamne, își vor dori ceva mult mai mult decât poți tu să le oferi și nu știu ce vei face atunci.

- Nu mi-aș face prea multe probleme. Vor fi probabil câțiva care-mi vor spune când greșesc.

- S-ar putea să nu fii mereu atât de norocos. Nu-ți pasă de nimeni altul decât propria ta persoană. Vrei doar să-i faci pe oameni să creadă că-i iubești atât de mult încât să se simtă obligați să te iubească la rândul lor. Doar că tu vrei dragoste conform regulilor tale, un joc care să se joace doar în condițiile tale.

2. The Candidate (1972) Regia: Michael Ritchie Distribuția: Robert Redford, Peter Boyle, Melvyn Douglas. Bill McKay

Din colecția: Nimic nu contează mai mult decât victoria. Nici măcar lucrurile în care crezi.

Interesant este că scenariul a fost scris de Jeremy Larner, cel care a scris discursurile senatorului Eugene J. McCarthy în timpul campaniei lui McCarthy pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din 1968 din partea Partidului Democrat.

Marvin Lucas (specialist în alegerile politice), trebuie să găsească un candidat democrat pentru a-l învinge pe senatorul american de California, Crocker Jarmon, republican popular. Cum nimeni din Partidul Democrat nu dorește să intre într-o cursă aparent pierdută, Lucas îl alege pe Bill McKay, un bărbat atrăgător de vreo 30 și ceva de ani, căsătorit și neinteresat deloc de politică care activează ca avocat pentru cauze liberale. Încet, încet, McKay îl ajunge din urmă pe republican iar la ultima dezbatere, pe finalul dezbaterii, McKay are o mustrare de conștiință și afirmă că dezbaterea nu a analizat subiecte reale, cum ar fi sărăcia și problemele rasiale. Câștigă alegerile iar filmul se termină cu el care-și întreabă îngrijorat și uluit sfătuitorul: Marvin…ce facem acum?!

3. The American President – Dragostea unui președinte (1995) Regia: Rob Reiner Distribuție: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen

O comedie simpatică care mizează pe o imagine idealizată a politicienilor. Michael Douglas joacă rolul unui președinte văduv (de stânga oarecum) care se îndrăgostește de o activistă pentru mediu – Annette Bening – în timpul campaniei împotriva oponentului său de dreapta – Richard Dreyfuss. Replicile sunt amuzante în genul: Domnule președinte aveți probleme mai mari decât faptul că mă puteți pierde pe mine. Tocmai mi-ați pierdut votul. Un film ușurel și relaxant, ai putea spune că este o ficțiune a ficțiunii tuturor ficțunilor despre romantismul președinților.

4. Înscenarea – Wag The Dog (1997) Regia: Barry Levinson Distribuția: Dustin Hoffman, Robert De Niro

Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru președinție, un consilier politic de la Washington încearcă să distragă atenția electoratului de la un scandal sexual angajând un producător de la Hollywood care să pună în scenă un război fals cu Albania. Culmea e că filmul a fost lansat cu doar o lună înaintea izbucnirii adevăratului scandal sexual în care au fost implicați președintele SUA de atunci – Clinton și Monica Lewinsky. Și mai culmea e că (ce coincidență!) după izbucnirea adevăratului scandal sexual administrația Clinton a început bombardarea fabricii farmaceutice Al-Shifa din Sudan. Cele două coincidențe n-au rămas necomentate iar paralele între film și realitate au curs. Filmul, o comedie neagră, atrage atenția asupra unei mașinării de marketing imense aflate în slujba campaniilor electorale și a procesului de manipulare a opiniei publice la cel mai mare nivel. Politicienii pot (și întoteauna vor) să creeze și să vândă iluzii și ar fi bine să ne obișnuim cu ideea. Filmul este preferatul lui frate-meu și pentru că i-am spus că-l pun pe listă mi-a trimis un mesaj cu o adaptare pentru România și alegerile de duminică :) Ar fi fost interesant scenariul lui deși n-am să-l dezvălui/public aici, e riscant :) . Totuși, pot să spun că o tactică americană a fost folosită și la noi anul ăsta, mai precis Chicken George – preluată din alegerile prezidențiale din SUA 1992. Mai mulți dintre oamenii din staff-ul lui Clinton s-au îmbrăcat în costume de găină după ce George H. W. Bush a refuzat să participe la o dezbatere cu contracandiatul său democrat. Sigur, la noi (care suntem niște finuți) incidentul cu găinile aruncate în curtea ACL s-a lăsat cu victime nevinovate în rândul păsărilor. Slavă cerului că nu importăm războaie false în campaniile electorale – sunt sigură că am reuși să aruncăm Europa în aer.

5. Primary colors (1998) Regie: Mike Nichols Distribuție: John Travolta, Emma Thompson, Kathy Bates

Tot Clinton bietul. Filmul este realizat după cartea jurnalistului Joe Klein – Primary Colors: A novel of Politics – o carte bazată pe evenimente și personaje reale, respectiv pe prima campanie a lui Bill Clinton pentru președinție din 1992. John Travolta joacă rolul unui politician sudist carismatic sfătuit de un consultant politic idealist și de un veteran dur care amândoi au o mare problemă cu multiplele personalități ale candidatului pe care-l susțin.

6. The Ides of March (2011) Regia: George Clooney Distribuție: George Clooney, Paul Gimatti, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei

Ultimele zile din campania de nominalizare pentru preşedinţie ale unui candidat (George Clooney). În spatele campaniei însă se află șeful de campanie (Philip Seymour Hoffman) și secretarul de presă (Ryan Gosling), cei care sunt de altfel motoarele campaniei. Secretarul de presă, aflat la prima lui cursă electorală se trezeşte prins într-o serie de maşinaţiuni, trădări şi scandaluri care pun în pericol şansele politicianului de a cîştiga (pe bună dreptate, aş adăuga).  Un scandal sexual riscă să îl doboare pe candidat.

7. Game Change (2012) Regia: Jay Roach Distribuție: Woody Harrelson, Julianne Moore, Ed Harris

Un film HBO despre alegerile prezidențiale din SUA anului 2008, mai exact din timpul campaniilor electorale ale lui John McCain, Sarah Palin și a strategului republican Steve Schmitdt. Dialoguri savuroase, replici tăioase, distribuție de excepție.

8. The campaign – Campania (2012) Regia: Jay Roach Distribuția: Brian Cox, Dan Aykroyd, Dylan McDermott, Jason Sudeikis

O comedie perfectă pentru zilele astea. Un film absolut nesofisticat, pe alocuri presărat cu glume foarte proaste dar care provoacă râsul chiar și așa. Ipostazele penibile în care ajung să fie puși cei doi candidați li se datorează în exclusivitate. De la glumele cu creștini habotnici ușor de manipulat în biserică și până la infidelitatea unuia dintre candidați – cam toate subiectele posibile atacate într-o campanie sunt tratate cu același simț al umorului facil dar care vă va face să râdeți cu poftă.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 26 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!