RSS Feed

Ce-am avut şi ce-am pierdut

vezi toate articolele de
04 May 2012 la 11:35 12 comentarii 1765 vizualizari.

Luna mai, din considerente dubioase, întotdeauna mi s-a asociat cu comuniştii, cu anii ‘80-’90 şi cu fosta URSS. Probabil din cauza manifestărilor de 1 şi 9 mai, probabil din cauza mediatizării lui Lenin, probabil fără niciun motiv anume… Un lucru e sigur, nu vreau să întorc timpul înapoi, nu vreau să zic că “…atunci era mai bine” (chiar dacă era…). Vreau doar să enumăr câteva din lucrurile după care nostalgizez în prezent, care mi-au marcat copilăria, sau care mi-au rămas adânc întipărite în memorie şi, în prezent, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva… nici măcar pe Google!

Aparat de perforat, compostor

Poate e bine că le-au scos, poate e bine că au încercat prin 2011 să la bage înapoi… nu pot să mă pronunţ. Ştiu doar că ADORAM, copil fiind, să compostez biletele la acest aparat. Şi acum mă ia cu nostalgie, ori de câte ori le revăd uitate printr-un autobuz sau troleibuz…

Dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că erau mai “prietenoase” decât taxatoarele de acum, erau şi mai “oneste” şi mai “tolerante”. Datorită lor şi lumea era mai bună şi fără să-i apuce cineva de gât, achitau taxa: cumpărau bilete şi le perforau… Nu-mi dau seama când s-a râsturnat totul cu susul in jos…?!

Chefirul la sticlă
Deci, efectiv, nu cred că mai are cineva din voi vreo sticlă de chefir/lapte sau smântână, de prin anii ‘90, uitată undeva la balcon, în debara sau în sarai…

- O mare invenţie, ecologică şi sigură. Atât termenul de valabilitate cât şi preţul erau trecute pe capac, deci era absolut imposibil să fii amăgit în vreun fel.
- Era şi foarte gustos chefirul de atunci, cu chifle -“cornişoare” sau pâine proaspătă, albă, rotundă şi cu o “dungă” de aluat mai sărăţel – vă amintiţi?
- Dar celebra “pungă ecologică” din plasă multicoloră care era un must la vremea ceea… o mai aveţi păstrată pe undeva?
- Ţin minte cu câtă ardoare spălam sticle, chiar şi pe cele de ulei, le duceam la magazin, iar pe bănuţii primiţi luam neapărat ceva bun: îngheţată, gume de mestecat, bomboane etc.
- Mai ţineţi minte ce rânduri interminabile erau peste tot? Inclusiv la predarea sticlelor?! Cele de şampanie erau cele mai… “preţioase”!

“Gadget”-urile de altădată

- primul film science fiction pe care îl ador şi cred că l-am revăzut de sute de ori: “Гости из будущего” (Gosti iz budushevo). Nu ştiam pe atunci de gadget-uri şi nici de “Agentul 007″… tocmai de aceea filmul mi se părea cea mai mare invenţie şi cu cele mai impresionante efecte speciale;
- ghiozdanul sovietic, foarte rezistent şi organic. Nu pot să cred că, odată cu trecerea anilor doream să trec la rucsacurile turceşti sau şi mai rău – cele chinezeşti. Primul meu ghiozdan l-am purtat în toţi cei 4 ani de clase primare! Atât de rezistent era…;
- penar la care doar visam… Părinţii nu îl considerau o rechizită indispensabilă aşa că primul penar l-am avut abia în clasa a VI-a (cadou din străinătate) şi mi-a fost furat imediat ce îl luasem la şcoală;
- cam aşa arătau TOATE pixurile în acea perioadă, unica diferenţă era în culoarea ”căpăcelului”;
- şi de câte ori mi-am lipit limba de aceste baterii pentru a vedea dacă mai sunt ”bune”, cu cât mai iute pişcau – cu atât mai rezistente erauteoria bunicului;
-
discurile de vinil – o altă mare invenţie. Sunt atât de perfecte încât nicio altă tehnologie din prezent nu a ajuns la performanţele acestora (la fel ca şi aparatele  foto cu peliculă vs. celor digitale). După Podul de flori am avut ocazia să primesc în dar şi să audiez la nesfârşit primele poveşti în limba română: “Hansel şi Gretel”, “Sarea din bucate” etc.  Şi asta pe lângă sutele de viniluri ale părinţilor mei, cu muzică de Mireille Mathieu, Joe Dassin, Édith Piaf şi Patricia Kaas – mari artişti pe muzica cărora am crescut;
- casetele audio de 5 lei (MDA). Când eram eu adolescentă, erau foarte în vogă posturile de radio. Se ascultau la greu. Aşa că, în timp ce alţi copii se visau medici, veterinari şi cosmonauţi eu mă visam DJ la radio… N-a fost să fie dar păstrez şi acum, cu mare drag, o cutie mare cu primele “probe la radio” şi casete cu muzică din cele mai incompatibile genuri: Hélène, Scorpions, Metallica, Theatre of Tragedy şi chiar O-Zone (în perioada când erau doar Dan&Petru)Primul CD din colecţia mea a fost la fel a celor din O-Zone şi avea doar 4 piese!!!

(va urma)

Voi ce amintiri aveţi legate de anii ‘80-’90? Ce vă lipseşte cel mai mult din acea perioadă?

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


12 comments
 • 1

  Transcrierea corectă, în română, a pronunţiei expresiei Гости из будущего este gosti iz buduşcevo şi nu cum ai scris tu acolo.

  Asta deoarece ще se pronunţă şce şi nu şe.

 • 2

  alla pugacheva, (am si acum disc prins pe o felicitare care reprezenta o floare din aceea de se schimbau culorile), pick-up rusesc, rigla cu desene care se schimbau cand o miscai, confetti si bomboanele din brad, confetti confectionate din hartie cu diverse culori perforata, riglele flexibile cu diverse forme in interior, salata de rosii cu smantana, mireille mathieu desigur (si tunsoarea ei care mi-a marcat copilaria), visotchi, fram ursul polar si melodia din generic, lecanotz detza, nu zaietz pagadi, salamul de sibiu, unt facut de mine in creierii muntilor, tv color cu tuburi rusesti, magnetofonul, sandra, trenul, brake dance, pampoanele din par, etc si etc :)

 • 3

  nu trebuie privim lucrurile din perspectiva trecutului!

 • 4

  youtube.com/wat../

 • 5

  @Cosa Nostra, dar în afară de asta, apreciezi că am scris cu diacritice, da? :) @Jasmine, daaaaaaa…. Sunt atâtea şi atâtea lucruri de care am uitat cu desăvârşire… Mare chestie memoria asta :) Merci! @Smilo, consider că orice lucru ne face fericiţi şi nu dăunează nimănui, are dreptul să existe :)

 • 6

  Da, foarte mult (apreciez scrisul cu diacritice). Şi faptul că eşti receptivă.

  Ăsta a fost un prim pas. Următorul: să vedem cum stai cu pedichiurile!

 • 7

  În ‘91 am stat la Cosmos şase luni. Chestia care mi-a plăcut cel mai mult (şi frapat în aceeaşi măsură) a fost smântâna la liber pe mese.

  De muştar ce să mai zic?! N-am mai mâncat aşa bun de atunci. Muştaru ăstora e dulce. Chiar şi cel cu hrean sau cel iute sunt şi dulci în acelaşi timp. Oribile!

  Gagici mişto erau la tot pasul. Şi nu e un clişeu. Dar erau în mare parte rusoaice nu moldovence (mă refer la cele frumoase). Cu cât te îndrepţi mai mnult spre est, cu atât numărul gagicilor mişto e mai mare. Să vedeţi în Ucraina! Plângi cu vorbe!

 • 8

  @ Cosa Nostra, faza cu pedichiura… Nu sunt sigură că am înțeles-o :) În rest, merci că ai împărțit cu noi amintirile tale din acea perioadă ;)

 • 9

  3 classic free vst fx vinyl plugins. to give your tracks that old snap crackle and pop (3 vst fx vinyl plugin-uri clasice. care să dea track-urilor acel scrijelit de vinyl) youtube.com/wat../ ,și toate fisierele care le poate reda un player pe un computer vor suna ca platanele (de vinyl). +plus un film vechi (alb negru și sf) Metropolis Blade Runner Remix youtube.com/wat../ :|

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-05 13:10:15 | Raporteaza
 • 10

  Dacă ai bunăvoința să scri cu diacritice, prin urmare consumi office. Deci nu ești o țărănoaie care își rupe pedichiura în taste. Bifezi dicționarul de recunoaștere a scrisului OCR pe ro și te-ai scos. Ai luat fața la mocofani. :mrgreen: Lasă-i pe prr0ști pedichiura degeaba pe vine cu language bar-ul. :lol:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-05 13:21:36 | Raporteaza
 • 11

  Very Happy? Hm………….

 • 12

  @Danny, nu cred c-am înțeles ce-ai vrut să spui ;)

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Blog cu abordare pozitivă, specializat în Arte şi Design
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!